Irtisanomiset ovat ikävä ja koko työyhteisöä koskettava tapahtuma, jossa työnantajakuvatyössä annetut lupaukset todella punnitaan. Inhimillinen ja asiallinen vaikean asian käsittely on kriittistä sekä irtisanotuille että jatkaville työntekijöille. Irtisanotuilla työntekijöillä on lakisääteisen muutosturvan kautta oikeus saada työllistämistä edistävää valmennusta tai koulutusta. Eikä tuen tarve rajoitu vain työntekijöihin, vaan kannattaa yhtä lailla muistaa, että myös esihenkilöt ja HR tarvitsevat tukea.
Vastuullinen työnantaja panostaa irtisanotuille tai uusiin rooleihin ohjattavien henkilöiden valmennusten laatuun. Pitkällä tähtäimellä inhimillinen ja osaava tukipalvelu vaikuttaa kokemukseen yrityksestä työnantajana ja rakentaa työnantajabrändiä. Työnantajakuva rakentuu koko työsuhteen elinkaaren ajan, eikä irtisanomistilanne ole poikkeus. Vaikka irtisanominen ja uudelleen sijoittaminen on monesti ikävä tapahtuma, voi sen kuitenkin toteuttaa inhimillisesti ja arvokkaasti.
”Pitkä kokemus työelämästä hyvin eri toimialoilla, empaattinen persoonani sekä nykyinen työnkuvani antaa vankan pohjan valmennukselle.”
Usein ajatellaan, että outplacement-valmennukset ovat etu vain osalle työntekijöistä, mutta sitä kannattaa hyödyntää mahdollisimman laajasti. Ole rohkeasti yhteydessä, ja autan hahmottamaan outplacement-valmennuksen hyödyt ja mahdollisuudet, koskivatpa irtisanomiset sitten johtoa, toimihenkilöitä tai tuotannon työntekijöitä. Tärkeintä on, ettei henkilöä jätetä yksin tilanteessa, vaan hänelle on tukea ja neuvoja tarjolla valmennusten myötä.
Moni ajattelee, että outplacement-palveluksi riittää muutaman kerran tapaaminen. Lisäksi kokonaisvaltainen outplacement-valmennus saatetaan sekoittaa huomattavasti suppeamman uravalmennuspalvelun kanssa, vaikka kyse on eri asioista.
Monet toimijat tarjoavat kolmen kerran palvelua, mutta todellisuudessa ero kolmen ja seitsemän kerran välillä on merkittävä. Työkalupakkiini kuuluu sekä etävalmennukset että kasvokkain tapahtuvat kohtaamiset, joista kerron mielelläni tarkemmin.
Kun asiakas valitsee tyypillisen valmennuspolun, jossa keskitytään siihen, miten henkilö löytää ja saa uuden työn, on valmennuspolku melko suoraviivainen.
Alkukartoituksen ja reflektoinnin aiempaan työelämään
Ura- ja työelämätavoitteiden asettamisen
Henkilö- ja/tai tunnetaitojen itsearvionnin, profiilipurku
Mentoroinnin työnhakuun
CV:n ja Linkedin-profiilin päivityksen ja näkyvyyden varmistamisen
Arvokartoituksen, SWOTin ja verkostokartoituksen – Asiakkaan kokiessa tarpeelliseksi, jokin näistä voidaan järjestää harjoitushaastatteluna ulkopuolisen rekrytoijan kanssa.
Edellisten palveluiden ja neuvonnan lisäksi voidaan valmennuspolkuun tuoda useita muita elementtejä tarpeen mukaan:
Valmennettavalla on myös omaa vastuu tulevaisuudestaan sekä valmennuksen vaikuttavuudesta. Ole sitoutunut, tee annetut tehtävät ja ole läsnä tapaamisissa. Roolini valmentajana on esittää kysymyksiä, auttaa oivaltamaan ja vahvistamaan vahvuuksia. Lisäksi annan neuvoja työnhakuun ja fasilitoin SWOT- ja verkostokarttasessiot. Kokemukseni rekrytoinnista auttaa usein hahmottamaan työnhakuprosesseja sekä jaksamaan läpi sinnikkyyttä vaativan prosessin.
Hyvä työnantaja antaa valmennettavan itse valita muutamasta vaihtoehdosta valmentajan. On välttämätöntä, että valmennettavan ja valmentajan kemiat toimivat, jotta saadaan aikaiseksi aito luottamus.